Törpegém

Tudományos neve:  Ixobrychus minutus
 
Élőhelye: Európa középső és déli fele. Tavak, kanálisok melletti nádfoltokban, folyók holtágaiban. A telet Afrika déli felén tölti. Érkezik április végén, május elején. Vonul augusztusban vagy szeptemberben.
Testhossza 35 cm. Hím fejtetője, háta, tarkója, válltollai és felső farkfedői zöldesen csillogó feketék. Fejoldalak és nyak hátulsó fele világos vörhenyesszürke. Torka fehéres, alsóteste okkersárga , hasa és alsó farkfedői fehérek. 
Mellközépen keskeny, oldalain széles sötétbarna, hosszanti csíkozás látszódik. Evezői és farktollai feketék, felső szárnyfedői sárgák és fehérek.
A tojó fejtetője fekete, háta és vállai csokoládébarnák, tollak sárgásszegélyűek, a felső farkfedők feketék. Alsóteste hasonlít a híméhez, de torka fehérebb. Nyak, mell, begy és oldalak, feketésbarnák, hosszanti csíkozással. 
Költés néha 2 alkalommal is. Fészke sűrű nád között elrejtve, vízszint felett 10-50 cm-rel. Fészekrakás 5-7 nap. A fehér tojások száma 5-7, a szülők felváltva költenek. 
Kikelés 19-20 nap alatt, 5-6 nap után fészekhagyás. Kirepülés 1 hónapos korban. Ijedtség esetén mozdulatlanná dermednek.
Tápláléka: 6-10 cm-ig halak, vízi rovarok, lárvák, békák, piócák, madárfiókák, békalárvák és puhatestűek.

Törpegém hozzászólásai

Szólj hozzá

0.053 mp