Túrógombóc

 
Hozzávalók:
 
1/2 kg túró
 
2 egész tojás
 
1 kávékanál só
 
25 dkg zsemlemorzsa
 
1 evőkanál tejföl
 
1 púpozott evőkanál kristálycukor
 
6 púpozott evőkanál búzadara
 
2,5 evőkanál étolaj
 
A tálaláshoz még szükséges: 
 
1 doboz tejföl
 
4 evőkanál pocukor
 
Elkészítés: 
 
Egy tálban alaposan összekeverjük a túrót, a kristálycukrot, a sót, a tejfölt, a tojást és a búzadarát. Legalább 2 óra hosszát a hűtőbe tesszük, hogy állaga megfelelő legyen.
 
Egy kisebb edényben külön kevés olajon, lassú tűzön megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócoknak másik edényben forralunk fel vizet. A túrógombócokat megformázás után, ebben a  forró, enyhén sós vízben főzzük ki, de  lassú tűzön, kb, 10 perc alatt. Beleforgatjuk a zsemlemorzsába és porcukorral tálaljuk melegen. 
 
Egyéb ötlet:
 
Variálható még oly módon is, hogy a hozzávalók összekeverésekor megmosott, apróra vágott, friss kaprot is tehetünk, ízlés szerint. (Szárított kaporlevéllel kevésbé finom.)
 
 
Kirántott brokkoli:
 
Hozzávalók: 
 
1-2 fej brokkoli
tojás
liszt
zsemlemorzsa
kevés só
étolaj
 
Elkészítés: 
a brokkolikat enyhén sós vízben, néhány perc alatt félpuhára főzzük. Közepes (sem túl nagy, sem túl kicsi) fejekre vágjuk szét. Panírozzuk lisztben, tojásban, majd zsemlemorzsában és gyors tűzön megsütjük. 
 
 
 
 
 
Kirántott vöröshagyma:
 
Hozzávalók: 
vöröshagyma
kevés só
liszt
tojás
zsemlemorzsa
étolaj
 
Elkészítés:
 
Enyhén sós vízben a vöröshagymákat félpuhára főzzük,pár perc alatt.  A vízből kiszedve, ha kisebb fej vöröshagymáink vannak, azokat félbevágjuk, a nagyobbaknál vékonyabb szeletekre vágjuk. Panírozzuk a megszokott módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa) és gyors tűzön világosbarnára sütjük. Más kirántott ételekkel vegyítve egy tálon dekoratívan igazítjuk el. Melegen tálaljuk.
 
 
 
 
Kirántott cukkini:
 
Hozzávalók:
2 közepes cukkini
kevés só
liszt
tojás
zsemlemorzsa
étolaj
 
Elkészítés:
A megmosott, megtisztított cukkinit felszeleteljük. Ízlés szerint sózzuk, lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban közepes lángon kevés idő alatt mindkét oldalát átsütjük. 
A zsenge, fiatal cukkinit magjaival együtt készíthetjük el. Az öregebb, érettebb cukkinikből érdemes a magvas részt eltávolítani, hogy élvezhető legyen az étel. 
Melegen tálalható. Frissen a legfinomabb, ezért csak annyit érdemes elkészíteni, amennyi feltétlenül szükséges.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Túrógombóc hozzászólásai

Szólj hozzá

0.019 mp