Afrikai elefánt
Afrikai elefánt
Tudományos neve: Loxodonta africana
Élőhelye régebben: a Szaharától délre egész Afrikában elterjedt volt, de mára már csak nemzeti parkokban és egyéb védett területeken található. 2 alfaja létezik.
A legerősebb és a legnagyobb szárazföldi emlősállat. Eredendően szavannákon él, de minden más éghajlathoz, területhez tud alkalmazkodni, ha van megfelelő mennyiségű víz.
Teljes testhossza ormányával együtt 8 m. Ebből ormánya 2 méter hosszú. Az ormány 40 ezer izomcsomóból áll. Az ormány végein alul és felül 1-1 fogóujj van. Ennek széleskörű szerepe van: szaglás, légzés, táplálékszerzés és ivás. Lábai alsó oldalukon párnázottak, így aránylag halk járású. Fülei jóval nagyobbak, mint az indiai elefánté, mert a test hőmérsékletének hűtésében van fontos szerepe. Felső speciális metszőfoguk agyarrá módosult, mely az állat egész életében folyamatosan nő. Akár 2 méternél hosszabb is lehet. Az eddigi leghosszabb agyar 349 cm-es volt.
Az elefántbikák marmagassága 3 m, a tehenek némileg kisebbek, a bikák súlya elérheti a 6 tonnát, a teheneké általában csak 4 tonna.
A családokon belül hierarchikus rangsorban élnek és szociális érzelmekkel is rendelkeznek. Kutatások kimutatták, hogy ismerik a gyász érzését is.
A fiatal bikák ivaréretté válásuk után külön életmódot élnek, a csorda nem tűri meg őket.
Kommunikáció az egyedek közt mély, morgó hanggal történik. Infrahangok kibocsátására is képesek, ami több kilométer távolságra is elhallatszik.
Táplálékuk: kizárólag növények, fű, lomb, gyümölcsök és kisebb ágak. Vízigényük naponta 300 liter, alkalmanként 4-10 liter vizet fogyasztanak. Ha nagyon szomjas, akár 136 liter vizet is megiszik egyszerre. Étvágyuk is hatalmas, napi 225 kg. Néhány őrlőfoggal rendelkezik, ami időnként cserélődik.
Képes megtalálni és kiásni a felszín alatti talajvizet.
Ivarérettek 14-15 éves korban. Vemhességi idő itt a leghosszabb, 22 hónap. Az újszülött borjú 110 kg, marmagassága 85 cm. A borjú legalább 2 évig szopik. Egy tehén átlagosan 4 évenként hoz világra egy utódot, így több borja is lehet. A borjakat a család más tagjai is intenzíven védik veszély esetén.
Érdekesség: az embernél is gyorsabb futásra képesek, akár az óránkénti 8-9 km-t is elérhetik és igen kitartóak. Napi 80 km-es távolságok megtételére is képesek.
Életkoruk kb.70 év.
Kihalófélben levő állatok, rajta vannak a Vörös Listán, vadászatuk szigorúan tiltott. Az elefántagyar nagyra becsült vadásztrófea, amikből ékszereket és bútordíszeket készítenek. Sajnos a kereskedelemben nem tiltott az ilyen termék árusítása.