Afrikai ugrónyúl

Afrikai ugrónyúl
Latin neve: Pedetes capensis
 
Élőhelye: Kenya és Tanzánia határvidéke, Angola, Zambia, Zimbabwe déli részei valamint Botswana, Namíbia, és a Dél-afrikai Köztársaság. A síkságok, ligetek, bozótosok és erdős szavannák lakója. Testhossza 35-41cm, farok hossza 37-48 cm. Súlya 3-4 kg. Kinézetre kissé a kengurura emlékeztet. 
Nevével ellentétben nem rokona a valódi nyulaknak. Szőrzete homokszínű illetve sárgásbarna, farkát fekete szőrszálak díszítik. 
A kotorékát a föld felszíne alatt hozza létre, nappal itt alszik, mivel éjszakai állat. Egyedi alvástechnikája van: fejét hosszú, előrenyújtott hosszú hátsó lábai közé teszi, hosszú farkával pedig körbetekeri testét. Kotoréka 10-12 egymáshoz kapcsolt folyosószerű járat teljes hossza a 40 métert is elérheti. Ugrás közben farkával kormányoz, ha megijed, 2-8 méteres távolságot is képes átugrani. Magányosan vagy kisebb, 20-30 fős csoportokat alkot.
Ivarérett 1 éves korban. Vemhességi ideje 80-82 nap. 1-3 utód, melyek már 2 napos korukban tudnak ugrani. Anyjuk 45 nap után választja el őket. 
Táplálékuk: növények, gyökerek, fűfélék, de olykor rovarok is, főként sáska.
A budapesti állatkertben is látható. 
Fogságban 13 évet is elérhetik.
 

Afrikai ugrónyúl hozzászólásai

Szólj hozzá

0.016 mp