Ajakos medve

Tudományos neve: Melursus ursinus
 
Élőhelye: India északi részén és Srí Lankán, valamint Banglades, Bhután és Nepál füves vidékein, száraz sarjerdőkben. Egyre kisebb életterülete miatt, veszélyeztetett faj lett. Testhossza 150-190 cm, marmagassága 60-90 cm. Súlya 90-110 kg. Bolyhos a bundája, színe változó sötétbarnától egészen a feketéig. Pofája halványszürke. Mellrészen patkó alakú és krémfehér színű folt látható. Alsó állkapcsa hosszúkás alakú, szemei aránylag kicsik. Hallása és látása rossz, de a szaglása kiváló. Éjjel aktív és általában magányosan élő állat, kivéve az utódgondozást. 
Ivarérett 3-4 évesen. Párzás északi vidékeken júniusban, délebbre egész évben tart. 7 hónapos vemhesség után 1-3 utód, de gyakrabban csak 2 utód születik. A fiatal állatok 2-3 éves korukig élnek együtt anyjukkal. 
Táplálék: gyümölcsök, magvak, méz, szántóföldi növények, termeszek és hangyák. A kisállatokat, szükség esetén állati tetemek is étrendjébe tartozhatnak.
Maximális életkora 30 év. 
Szerepel a Vörös Listán.
 

Ajakos medve hozzászólásai

Szólj hozzá

0.002 mp