Alpaka
Tudományos neve: Vicugna lacos
Dél-Amerika háziasított teveféléje. Őse és legközelebbi rokona a vadon élő vikunya.
Élőhelye: főként Bolívia, Chile, Peru, de megtalálható más latin-amerikai országokban is. Ezen kívül Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland is otthont adott neki.
Az inkák háziasították valamikor a 2.- 4. században.
Bundájuk vastag, tömött, és igen finom szálakból áll.
A lámáknál kisebb állatok, súlyuk mindössze 45-90 kg. Gazdag színárnyalatúak: legtöbbször barna vagy fekete, de gyakori a vörös, a szürke és a tarka. Vannak fehér színű egyedek, akad köztük néhány sötétebb árnyalat is.
Míg a lámákat teherhordásra használják, az alpakák kis termetük miatt erre a célra nem használhatók. Gyapja és húsa miatt tartják. Gyapjúja rendkívüli finomságú.
A legnagyobb alpaka tenyészet központja a perui Arequipa. Általában 2 évente nyírják az állatok gyapját, melyre főként Európából és Japánból van nagy kereslet. Egy állat évente 1 nyírás során 6 kg gyapjút is tud adni.
A juhok gyapjújával összehasonlítva, az alpakáé melegebb és könnyebb, és sohasem szúrós.
Gyapjújából sok minden készül: pl. takaró, pulóver, zokni, kabát, ágynemű, stb.
Jámborsága és tiszta természete miatt egyben házi kedvenc is. Kissé kellemetlen szokása a „köpködés”, (savas gyomortartalom).
Egész évben szaporodhatnak. A vemhesség szokatlanul hosszú ideig, 11,5 hónapig tart, melyből 1 borjú születik. A borjúkat 6 hónap után választják el az anyjuktól. A tehenek 16-18 hónapos korukra, a bikák viszont csak 24 hónapos korukra válnak ivaréretté.
Az alpaka és a láma keresztezhető, az így kialakult utódok az ún. huarizók.
A vadon élő állatok családokat alkotnak, amelyeket az alfa hím védi. Az ellenséget éles hanggal vagy rúgásokkal igyekeznek megfutamítani. Különböző hangadásra képesek.
Átlagos életkoruk 20 év, de jó bánásmód esetén, akár 30 év is lehet.