Ázsiai aranymacska

Tudományos neve: Pardofelis temminckii
 
Még ismert Temminck-macska néven. Élőhelye: Himalájától egész Délkelet-Ázsiáig (Banglades, Bhután, India, Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Nepál, Tibet és Vietnám). Előfordul még Kína déli részéig, valamint Szumátrán, és Malajziában is. Többnyire trópusi esőerdőkben, szubtrópusi örökzöld vagy száraz lombhullató erdőkben él (3000 méter tengerszint felet ti magasságig), s csak néha nyílt területeken vagy a szavannákon.. 
Nevét egy holland zoológusról, Coenraad Jacob Temminckről kapta, aki elsőként írta le 1827-ben. 
Testhossza 90 cm, farok hossza 50 cm. Nagyjából a házimacskánál kétszer nagyobb. Dús szőrzete általában aranybarna, de lehet szürkés, halványsárga, barna vagy fekete színváltozata is. Pofáján jól látható a fekete-fehér csíkozottság. Magányosan él, és éjjel aktív. 
Zömében a talajon jár, de remekül tud fára mászni. 
Territoriális állat, területét szagjelzésekkel látja el. 
A hímek 24 hónaposan, a nőstények 18-24 hónap között válnak ivaréretté.A 39 napos vemhességet követően 1-3 kölyök az utódok száma. A kismacskák súlya 220-250 gramm. Szemük csak később nyílik ki, a macskákra jellemzően. 
Tápláléka: nagy rágcsálók, hüllők, madarak. Kisebb testű szarvasfélék (muntjak vagy sambar szarvas, vízi bivalyborjú) elejtésére is képes. 
Thaiföldön legendák övezik. Kínában húsát fogyasztják, csontjaiból gyógyászati eszközöket készítenek. 
Fogságban 20 évig is élhetnek. 
Mivel nagyon ritka faj, így szerepel a Vörös Listán. 
 

Ázsiai aranymacska hozzászólásai

Szólj hozzá

0.014 mp