Borz
Tudományos neve: Meles meles
Élőhelye hatalmas terület, Eurázsiában az Atlanti-óceántól kezdve a Csendes-óceánig tart, ide tartozik a Brit-szigetek és Japán, valamint Vietnám tájai is. Csak a távolabbi szigetek, mint Ciprus, Korzika, Szardínia és Szicília részein nem található.
A faj a menyétfélék családjába tartozik. Testhossza 90 cm, amelyből farok hossza 15 cm. Súlya 15-20 kg közötti. Kis fej, vastag és rövid nyak, rövid farok jellemzi. Végtagjai masszívak és rövidek. Ásásra alkalmas erős és hosszú karmai vannak, nem visszahúzhatóak. Szemei kicsik, füle rövid és fehér végű. A hímeknek kissé szélesebb a fejük és vastagabb a nyakuk, mint a nőstényeknek. Illatmirigyeik a faroktőnél vannak. Bundája jellegzetes, háton ezüstszürke, hasi részen fekete. Pofája fehér színű, az orrától a szemén át a füléig, fekete sáv húzódik.
Nem ritkaság az albínó egyed. Téli álmot alszanak.
Nappal inkább a sűrű aljnövényzetű erdőkben keresi az élelmet, időnként kultúrterületekre is betévedhet. Mozgása jellegzetes. Csörtetése hangos. Alkony után válik aktívabbá.
Földalatti közös üregrendszerben él, 2-3 m mélyen, maximum 12 (rokon) egyedből álló csoportokban. A csoport vezetője egy domináns pár. A hímnek több nősténytől származhat kölyke, de az utódok felnevelése a domináns nőstény feladata. Melegebb vidékeken kevesebb lehet a számuk, de előfordulhat magányos életmód is.
A családtagok csak az üreg „karbantartásába, bővítésébe” segítenek be. Territoriálisak, területük 50-150 hektár nagyságú, amit bármi áron megvédenek. Területhatáraikat szagjelzésekkel látják el. Üregeik egy részét esetenként megoszthatják a mosómedvékkel és a vörös rókákkal.
Ún. alvókamrájának átmérője 150 cm, ami a bejárattól kb. 10 méternyire van. Ugyanazt az üregrendszert generációkon át használja.
Erdős területeken érzi magát otthonosan, de városi parkokban is felbukkanhat. Hegyvidékeken egészen 2000 méteres magasságig megtalálható.
Ivarérettség 1 évesen.
Párzási időszak téltől késő nyárig. A 11-12 hónapos vemhességet követően az utódok száma 2-6.
Életkoruk max.16 év.
A borz húsa fogyasztható, zsírját egykoron csizmakenőcsként használták fel. Gereznájából használati eszközöket készítettek. Nálunk vadászati korlátozás alatt áll.
Ellenségei: farkasok, hiúzok és kutyák. Számukat paraziták és különféle betegségek csökkenthetik.
Mindenevő: magok, erdei gyümölcsök, magvak, gomba és emellett gerinctelenek és kisebb gerinces állatok is szerepelnek étlapján (madarak, rágcsálók és hüllők)
Rajta van a Vörös Listán.
Érdekesség: tártak már fel 58 kamrából, 178 bejáratból álló 879 m hosszú alagutat is. Számítások szerint közel 70 tonna földet kellett ehhez megmozgatni az idők folyamán.