Dáma gazella
Tudományos neve: Gazella dama
Élőhelye: Líbiai-sivatag, Marokkó, Szenegál, Szudán, illetve a Száhel-övezeti országokban: Burkina Faso, Csád, és Niger.
Testhossza 95-165 cm. Marmagassága 90-120 cm.
Kecses, karcsú nyakú és lábú állatok, amelyek rendkívül sokáig bírják víz nélkül. A legnagyobb termetű és a legimpozánsabb gazellafaj. Száraz évszakban folyamatos vándorlással keresik az élelmet. Fejük kicsi, szemük viszonylag nagy. Szemük mentén fekete sáv húzódik, fehér alapon. Szarvak S alakúak, a nőstényeknél 25-30 cm, a hímeknél ennél jóval hosszabb. Színük jellegzetesen élénk, fehér és vörösesbarna. Súlyuk 90-190 kg közötti.
Táplálékuk: cserjék, pozsgás növények, fű, gyümölcsök, fák (főként akácfa) és gyógynövények. Hátsó lábaikra felállva magasabban levő hajtások fogyasztására is képesek.
Csapatokban élnek, melyben 10-20 egyed lehet.
Ivarérettség a hímeknél 18-24 hónap, a nőstényeknél 9-12 hónap.
Vemhesség: 6 és fél hónap, melyből 1 utód születik. Az újszülöttek kávébarna színűek.
Életkoruk 12 év, fogságban 18 év is lehet.
Kritikusan veszélyeztetett fajnak számít, mert a kihalás fenyegeti őket.
Ellensége: az emberen kívül a gepárd és a hiénakutya.