Déli repülőmókus

Tudományos neve: Glaucomys volans
 
Élőhelye: Észak-Amerika keleti területei, Kanadától egészen Mexikóig. Testhossza 14 cm, a farok külön 9-11 cm. Súlya 190 gramm.
Másik ismertebb neve: asszapán. Nyáron általában magányos, de télen maximum 20-24 fős csapatokban él. Háti részen a végtagokat egy kifeszíthető bőrvitorla köti össze, ennek segítségével az egyik fáról elrugaszkodva és a bőrvitorlát kifeszítve, ún. siklórepüléssel jut át a másik fára. Érkezéskor mind a négy végtagjával kapaszkodik meg a fa törzsében. Képes akár 50 métert is megtenni siklórepülésben. 
Éjjeli állat. Nappal más madarak elhagyott odvaiban pihennek.
Télen nem túl aktívak, a nagyon hideg napokon, csak addig ébrednek fel, amíg táplálkoznak.
Ivarérett 1 évesen. Párzási időszak februártól márciusig, illetve júniustól júliusig tart. A 40 napos vemhesség végén, 2-6 az utódok száma. Az anyaállat 2 hónap után választja el a kicsinyeket, de azok 1 évig még anyjukkal maradnak.
Természetes ellenségei: sólymok, sasok és baglyok.
Tápláléka: gyümölcsök, rovarok, pókok, zuzmók, gombák, bimbók, dió, mogyoró és egyéb magvak. Nem riad vissza a fészkek kifosztásától sem, a tojások és a fiókák sincsenek tőle biztonságban. Nyáron a felesleges táplálékot összegyűjti és télire tárolja. 
Életkora elérheti a 10 évet is. 
Csak egy másik faja van a repülőmókusoknak, s ez az északi repülőmókus.
Rajta van a Vörös Listán.
 

Déli repülőmókus hozzászólásai

Szólj hozzá

0.03 mp