Dingó

Ausztrália tipikus állata, ámbár Délkelet-Ázsiában is megtalálható, hossza 80-100 cm, súlya átlagban 10 kg. Bundája jellegzetes vöröses-barna színű.
Egyes vélemények szerint egy visszavadult házikutya fajta, mások szerint viszont a farkas egyik alfaja.
Ami biztos: nehezen szelídíthető, az ember társaságát nem kedveli.
Általában csapatban él, bár a fiatal hímek egyedül vadásznak. A szuka 10-12 hímből választja ki a domináns hímet. 
Ivarérettséget 2 éves korára éri el. A párzási időszak júniustól augusztusig tart. A szuka vemhességi ideje 63 nap. Maximum 8 kölyköt hoz a világra, ellátásukban a domináns hím is részt vállal. 
Területét bármikor kész a behatolóktól megvédeni. Lesből támad.
Fő tápláléka az erszényes emlősök s mivel ezek éjszakai állatok, a dingó is inkább éjjel vadászik.De nem veti meg a üregi nyulat, gyíkot,rovarokat,vízi madarakat, lárvákat és a madártojásokat sem. Ha úgy adódik, az állati tetemeket is "eltakarítja".
Többed magával a szürke óriáskengurut is megtámadja, de a rúgásokat igyekszik elkerülni.
A birkatenyésztők sem szeretik, mert a birkákra is veszélyt jelent.
Mindettől függetlenül szerepel a Vörös listán!
 

Dingó hozzászólásai

Szólj hozzá

0.015 mp