Dolmányos hangyász

Tudományos neve: Tamandua tetradactyla
 
Élőhelye: Dél-Mexikótól délre Észak-Argentínáig, Paraguayig tart.
Testhossza 52-67 cm. Farok hossza 40-67 cm. Súlya 3-6 kg. Farka részben pikkelyes, részben csupasz, szinte ez az 5. kapaszkodólába. Nyelvét képes akár 40 cm-re is kiölteni. Fogai nincsenek. Szőrzete általában világos homokszínű, de élőhelytől függően más szín is lehet. Az Andokban, Ecuadorban és Peruban, valamint az Amazonas deltájában élő egyedek fekete vagy sötétbarna színűek. 
Magányosan élő és éjjel aktív állat. Ha megzavarják, iszonyatos bűzt tud árasztani. 
Tápláléka: kizárólag hangyák, méhek, termeszek.
Ivarérett 1 éves korban. Párzási időszak ősszel. A 6 hónapos vemhesség után 1 utód jön világra. Az elválasztásig az anyaállat kicsinyét a hátán hordja. 
Szerepel a Vörös Listán. 
 

Dolmányos hangyász hozzászólásai

Szólj hozzá

0.016 mp