Erszényes hangyász
Tudományos neve: Myrmecobius fasciatus
Nevével ellentétben, nincs erszénye. A hangyászok közt ez a legkisebb méretű. Nyugat-Ausztrália déli részen élnek, erdőkben és bozótos területeken. Testhossza 21-27,5 cm, farok 16-21 cm. Súlya 280-550 gramm. Bundája színe változatos árnyalatú, a szürkétől a vörösbarnáig, rövid és durva, de hasi oldalon kissé hosszabb. Háti részen 8 fehér harántcsík jellemző. Kis szájüreg és megnyúlt arcorri rész. Nyelve ragacsos és nagyon hosszú.
Végtagok erősek és zömökek. Bozontos és hosszú a farka. Mellső végtagokon 5 ujj, a hátsó végtagokon 4 ujj látható.
Nappal aktív, magányosan élő állat. Párzás decembertől áprilisig tart, a 14 napos vemhességet követően 2-4 utód. A kicsik anyjuk szőrébe kapaszkodva vitetik magukat. Az elválasztás 6 hónapos korban történik, 11 hónap után ivarérettek lesznek.
Táplálékuk hangyák, főleg termeszek. Ez az oka, hogy állatkertekben nem láthatók.
Sok ellensége van: nagyobb ragadozómadarak, vörösróka, dingó, kutyák, macskák, szőnyegmintás piton. A gyakori bozóttüzek is hozzájárulnak egyre kisebb létszámukhoz.
Átlagos életkora 3-4 év.