Medvenyest
Tudományos neve: Arctistis binturong
Élőhelye: Bhután, Banglades, Brunei, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Kambodzsa, Kína, Malajzia, Mianmar, Thaiföld, Vietnám sűrű erdőiben, a fákon él.
Más néven binturong, medvemacska vagy nyestmedve. A mosómedvefélék családjába tartozik, 2 alfaja ismert. Elterjedési területe nagy, de nem túlzottan gyakori.
Külsőre jobban hasonlít a medvefélékre, mintsem a cibetmacskákra.
Testhossza 95 cm, külön a farok hossza 90 cm. Súlya maximum 14 kg. Megnyúlt arcorr, vaskos fej, csupasz talpak, rövid és erős lábak jellemzik. 5 ujjú végtagok, karmait csak részben tudja visszahúzni. Durva, sűrű és bozontos bundája általában feketés, de ebben lehet fehér vagy krémszínű szőr is, amitől szürkésnek is látszódhat. Szőrpamacsok vannak a rövid és lekerekített fülek végén. A végtagjain rövidebb, farkán hosszabb a szőr. Egyes állítások szerint szaga a meleg, pattogatott kukoricára emlékeztető.
Éjjel aktív és mindenevő. Tápláléka: levelek, bogyók, tojások, gyümölcsök és kisebb állatok. Jól kúszik, ebben fogófarka nagy segítségére van. Szárazföldön kissé lassú mozgású. Vízben is jól úszik, halakat, kisebb termetű kacsákat is zsákmányol.
Ivarérett 1 évesen. Párzás évente kétszer. Vemhességi idő kb. 3 hónap, mely után általában 2 kölyök születik. Számuk elérheti a 6-ot is.
Természetes ellensége nincs, csupán az embertől kell tartania. Van, ahol ínyencfalatnak számít, van ahol a népi gyógyászatban keresettek egyes részei.
Befogásakor vadul védekezik, de fiatal korban gyorsan és könnyen szelídíthető. Sok állatkertben látható, mert jól szaporodik. Sajnos Magyarországon nem lelhető fel egyik állatkertben sem.
Mesterséges körülmények közt 26 évig is elélhet.
Szintén szerepel a Vörös Listán.